Maig de 2001

Aquest maig, els totals de precipitació foren més aviat discrets. A Escaldes es registraren, en el conjunt dels trenta-un dies, 47 mm, a Engolasters 62 mm i a Ransol 64 mm. Aquests valors representen només, respectivament, el 50, el 67 i el 55% de les mitjanes climàtiques de precipitació de l’època.

Les temperatures mitjanes mensuals foren superiors als valors mitjans climàtics en tan sols unes poques dècimes de grau centígrad, però no resultaren indicatives dels valors termomètrics reals, ja que, per exemple, les temperatures dels últims dies del mes res tingueren a veure amb les del començament. A Escaldes, mentre la mitjana de temperatura de l’1 al 6 del mes va ser tan sols de 5,5º C, el valor mitjà del 26 al 31 va assolir els 18,8º C.

En el decurs de la primera dècada del mes, les temperatures resultaren força baixes en relació al que acostuma a produir-se per aquestes dates del calendari. Fins i tot es registraren mínimes negatives bastant marcades a l’alta muntanya. Els núvols abundants estigueren presents moltes estones, gràcies a la relativa inestabilitat en capes altes i una configuració lleugerament depressionària en superfície sobre la porció sud-occidental d’Europa i la Mediterrània occidental. Però les precipitacions que es desprengueren de la coberta nuvolosa foren, per regla general, només de caràcter dèbil. Tan sols cal destacar les pluges del dia 10, quan una depressió que la jornada anterior se situava a la part sud-oest de la península Ibèrica acabà posicionant-se al voltant de les Balears. Un flux humit del sud-est, mediterrani, canalitzat a través del sector oriental de la baixa, ocasionà precipitacions significatives en molts punts de la meitat sud de Catalunya i també al Principat d’Andorra. A Ransol es recolliren, en 24 hores, 16 litres per metre quadrat, i a Engolasters 22 litres.

Més endavant, el temps estigué definit pel predomini de les condicions anticiclòniques amb aportacions de pluja poc destacades o com a molt de caràcter moderat.

S’ha de remarcar l’onada de calor dels darrers dies del mes, en què es registraren uns valors termomètrics anormalment alts i més propis del juliol o l’agost que no pas del maig. La progressió des del nord d’Àfrica d’una bombolla d’aire molt càlid i la serenor dels cels com a resultat de la subsidència anticiclònica, que propiciava una entrada molt forta de radiació solar, serien els responsables de l’increment tan sobtat del mercuri termomètric.

Els 27º C registrats a Ransol el dia 29, els 28º d’Engolasters els dies 29 i 30 i els 29º d’Escaldes el 28, 29 i 30 representaren les màximes rècord de temperatura per a un mes de maig en el període 1991-2001 en cadascun dels tres observatoris. D’altra banda, l’oscil•lació tèrmica entre el dia i la nit fou acusada en aquestes darreries del mes, i atribuïble principalment als elevats registres diürns, ja que en aquestes alçades del calendari el sol es troba molt alt sobre l’horitzó i una absència de núvols afegida a condicions sinòptiques favorables ha de tenir com a efecte lògic un increment important del mercuri. El dia 28, per exemple, l’amplitud tèrmica fou de 20º C a Escaldes, i el dia 29, de 21º C a Ransol.

 

Juny 2001