Juny de 2001
El juny del 2001, els valors tèrmics foren, al Principat, anormalment alts en relació al que acostuma a registrar per a l’època el mercuri termomètric. La mitjana mensual de temperatura fou de 13,4º C a Ransol, 16,0º C a Engolasters i 17,8º a Escaldes, és a dir, superior als valors habituals de l’època en 2,0, 2,8 i 2,6º C respectivament. La mitjana ha estat la més alta a Escaldes i Engolasters en el període 1984-2001.
S’assoliren aquest juny del 2001 màximes diàries de temperatura molt elevades. El dia 25, el termòmetre va ascendir fins als 33º C a Escaldes, i fins als 31º a Engolasters. El dia 26, de nou fins als 33º C a Escaldes. Els registres termomètrics tan alts dels dies 25 i 26 foren ocasionats per una gropada d’aire molt càlid de procedència sahariana, el qual, en expandir-se de la seva àrea font o d’orígen cap a latituds més altes, provocà una onada de calor.
Un altre aspecte
sobresortint d’aquest juny foren les quantitats de precipitació
bastant baixes registrades a Andorra. A Escaldes es recolliren tan sols 43
mm, a Engolasters
36 mm, i a Ransol només 33 mm. Perquè hom es faci una idea del
caràcter més aviat dèbil dels totals de pluja, només
cal tenir present que, a Ransol, la precipitació totalitzada representà
solament el 30% de la precipitació mitjana climàtica de juny,
a Engolasters suposà el 38% i a Escaldes el 45%.
La presència d’unes condicions anticiclòniques preponderants en capes altes i mitjanes, que comporten subsidència de l’aire superior, increment tèrmic i dissipació dels núvols, constitueix el factor clau que explicaria la relativa escassetat pluviomètrica d’aquest juny a Andorra.
Les precipitacions poc importants van anar acompanyades, a més, d’humitats relatives de l’aire força baixes o fins i tot molt baixes a les hores centrals del dia, quan s’incrementa la temperatura. La corba descrita a la banda registradora de l’higròmetre gràfic de l’observatori de la central hidroelèctrica (Escaldes) testimoniava que la humitat relativa de l’aire no va superar el valor del 20% a les hores d’insolació més forta i màxima temperatura durant un bon nombre de dies de la tercera dècada del mes. A les mateixes hores de la resta de juny la corba no sobrepassà generalment el valor del 40%.