Juliol de 2001

Juliol de 2001 ha estat un juliol atípic des del punt de vista meteorològic. La pauta dominant segons la qual el mes de juliol acostuma a mostrar-se força tranquil i monòton, en tot cas només alterat per algunes tempestes, no s’ha acomplert enguany. En lloc seu, s’han succeït al llarg dels trenta-un dies tipus de temps molt diversos. Hi ha hagut calors fortes, però també davallades acusades de la temperatura. Una tongada de pluges i de xàfecs tempestuosos més o menys llarga, fins i tot neu algun dia a la muntanya. No ha mancat, però, tampoc el temps tranquil, anticiclònic.

Els valors tèrmics donen una idea clara dels daltabaixos meteorològics d’aquest juliol. A Escaldes, per exemple, la mitjana de temperatura del primer dia del mes i de l’últim, que fou respectivament de 22 i 24 ºC, contrastà amb un valor mitjà de tan sols 11,5 ºC el dia 19.

La mitjana mensual de temperatura del juliol de 2001 fou de 14,4 ºC a Ransol, 16,3 º a Engolasters i 18,2 º a Escaldes, és a dir, inferior als valors habituals de l’època en 0,6, 0,9 i 0,7 ºC respectivament.

Les precipitacions totalitzades un cop finalitzats els trenta-un dies del mes assoliren els 113 mm a Engolasters, els 125 mm a Escaldes i els 127 mm a Ransol. Això suposa una superació dels valors mitjans climàtics de precipitació de juliol en un 47% a Engolasters, un 52% a Ransol i un 57% a Escaldes.

Des del punt de vista pluviomètric, juliol del 2001 podria dividir-se en dos grans períodes. Un primer període qua englobaria les dues primeres dècades del mes, caracteritzat pel temps bàsicament inestable, i el que resta de mes, la tercera dècada, estable i amb precipitacions molt escasses o fins i tot nul•les.

Juliol començà com havia finalitzat juny, amb temperatures molt altes, ambient típicament canicular i temps sec, però aquesta situació es va veure interrompuda tot just acomplerts els tres primers dies del mes. El dia 3, xàfecs intensos de caràcter tempestuós deixaven 46 litres per metre quadrat de precipitació a Escaldes. La possible presència de condicions mesoscàliques d’inestabilitat sobre el Pirineu andorrà, no registrades en els mapes sinòptics de superfície oficials, podria ser el factor responsable, juntament amb el fort caldejament local i el paper de les muntanyes com a activadores dels processos convectius, de les pluges tan copioses registrades aquella jornada.

Els dies següents, una situació lleugerament depressionària en superfície i la presència d’un embossament d’aire fred a les capes altes i mitjanes mantindria el temps bàsicament inestable i la tendència tempestuosa. En aquestes condicions, es produïren la nit i matinada del dia 5 xàfecs tempestuosos molt intensos al Pirineu d’Osca, tan intensos que fins i tot en alguns punts de la zona es registraren més de 200 litres per metre quadrat.

A les valls andorranes, les sostraccions hídriques sobre les aigües superficials i els sòls durant un juny de 2001 que havia resultat molt sec pogueren ser neutralizades tot just iniciar-se juliol, gràcies a les precipitacions abundoses, que restituïren humitat perduda en el medi.

Un altre episodi interessant per destacar en l’àmbit pirinenc, atès el seu caràcter atípic al mes de juliol, és l’episodi del dia 19. Durant aquesta jornada, un flux pertorbat del nord-oest que s’havia ondulat acabà formant enfront de la costa catalana una depressió. La depressió, activada per l’existència d’aire fred a les capes altes i mitjanes, rebia a més una injecció d’aire fred provinent de l’Àrtic. Les precipitacions registrades foren copioses (35 litres per metre quadrat a Ransol) i es presentaren a més en forma de neu a la muntanya, com a conseqüència de l’aire fred vehiculat. Les temperatures experimentaren una forta davallada, i semblava com si haguéssim entrat a la tardor. Els dies 20 i 21, les mínimes de temperatura foren a Ransol d’un i dos graus centígrads solament.

Superat el dia 21, i ja fins a finals de mes, el temps esdevingué molt tranquil a Andorra i les temperatures van anar recuperant-se fins a assolir valors caniculars.

Agost 2001