Desembre de 2000

El desembre del 2000 la mitjana mensual de temperatura se situà al voltant dels valors normals de l’època a Engolasters, i fou superior als registres habituals en unes nou dècimes de grau centígrad a Ransol i en 1,1º a Escaldes. Fou en general un desembre poc fred a la part baixa d’Andorra. Gràcies a la nuvolositat abundant, les glaçades no resultaren fortes.

Coberts els trenta-un dies, les precipitacions totalitzades assoliren valors significatius en el conjunt d’Andorra. A Engolasters es recolliren 91 mm de precipitació, a Ransol 92 mm i a Escaldes 113 mm. Això representa valors idèntics als habituals de l’època a Ransol, i superiors a les mitjanes climàtiques en un 33 i un 59 % a Engolasters i Escaldes respectivament.

Novembre del 2000 s’havia caracteritzat al Pirineu pel dinamisme atmosfèric, i desembre prosseguí amb la mateixa tònica. El temps inestable definí moltes jornades, i en altres en què no hi havia precipitació la coberta nuvolosa era important. Tot això era conseqüència d’unes situacions sinòptiques definides pel posicionament de depressions profundes prop de la península Ibèrica i que afectaven el Pirineu. A Andorra, el nombre de jornades amb precipitació fou considerable ( disset dies a Ransol, setze a Engolasters).

Cal retenir en aquest desembre del 2000 dos episodis pluviomètrics. Un primer episodi que s’inicià cap al dia 5 i es perllongà un parell de jornades, caracteritzat per l’avenç d’una pertorbació de sud-oest a nord-est canalitzada a través del sector meridional d’una baixa profunda a ponent de Galícia. La depressió ocasionà temporal i pluges fortes a la part occidental de la península Ibèrica. Al Principat, les pluges també foren copioses (48 mm totalitzats a Escaldes els dies 6 i 7).

L’altre episodi es registrà el 21, 22 i 23 del mes, quan una depressió, situada al principi al sud-oest de la península Ibèrica, es decidí a penetrar en aquest territori fins a atènyer el Pirineu. L’atansament cap al quadrant nord-oriental de l’espai peninsular implicà que la depressió vehiculés al llarg de la seva part davantera fluxos molt humits del sud/sud-est, mediterranis, fluxos que resultaren especialment efectius, en la producció de precipitacions, a les comarques de Girona. A Andorra, es registraren també precipitacions copioses amb el pas de la depressió (30 litres per metre quadrat a Escaldes el dia 22).

Els darrers vuit dies del mes estigueren presidits per l’arribada de les primeres nevades de la temporada a Andorra d’una certa importància, que asseguraren els gruixos de neu suficients a les estacions d’esports d’hivern. Cal destacar, també, les ventades del dia 30, producte d’una situació de gradient isobàric molt fort lligada al posicionament, sobre el golf de Lleó, d’una depressió profunda que havia fet un recorregut previ sobre el mateix eix pirenaic.

Gener 2001