Novembre de 2001
Les temperatures mitjanes mensuals foren les habituals de l’època als fons de vall, i resultaren netament inferiors a les normals en els sectors d’alta muntanya. A Escaldes, estació corresponent a uns fons de vall, la temperatura mitjana fou de 5,2 ºC, inferior només en dues dècimes de grau a la mitjana climàtica de novembre. A Ransol i Engolasters, que registraren mitjanes de 0,8 i 3,7 ºC respectivament, el promig de la temperatura quedà 1,3 i 1,2 ºC per dessota dels registres propis del mes.
Les glaçades foren freqüents a les parts altes i alguns dies intenses. En aquest novembre del 2001, a Ransol glaçà un total de vint-i-set jornades. Els dies 21, 22 i 23, el mercuri termomètric va descendir, també a Ransol, fins als 7 ºC negatius, i fins als 8 º sota zero el 10 i l’11.
Quant a les precipitacions, els valors pluviomètrics resultaren inferiors als normals del mes. Els 60 mm de precipitació total mensual recollits a Ransol i Escaldes, i els 55 mm recollits a Engolasters representaren, respectivament, un 65, 79 i 73 % de la mitjana climàtica de precipitació de novembre.
Els primers onze dies del mes es caracteritzaren pel temps bàsicament estable, anticiclònic, sobre el Pirineu català. Primer hi havia una entrada lleugera del nord damunt d’aquest sector, canalitzada a través la part oriental d’un màxim baromètric amb centre a l’Atlàntic nord, que feia que les temperatures es mantinguessin moderades per a l’època. El dia 10, l’àrea anticiclònica s’entendria des de les illes britàniques fins a Centreeuropa i comportaria l’arribada d’una massa d’aire bastant freda, de procedència continental (nord-est), damunt del Pirineu. Fou en aquestes circumstàncies que els dies 10 i 11 es registraren a Ransol els 8 ºC negatius esmentats.
Un corrent polar molt fort que s’havia iniciat el dia 9 i que penetraria a la Mediterrània occidental acabà per ondular-se i formar una depressió molt profunda prop de la costa d’Algèria. El dia 10 aquesta zona patia aiguats catastròfics. Una jornada més tard, el mínim baromètric es mouria cap a les Balears i aquí ocasionaria precipitacions intensíssimes i temporal molt fort de mar.
Les precipitacions resultaren força abundoses al Pirineu català i andorrà en el decurs de l’episodi que es perllongà del dia 15 al 17. L’aprofundiment d’una nova baixa el dia 15 al nord del mar balear acabà comportant un flux molt intens de l’est/sud-est damunt Catalunya, que ocasionà temporal de llevant i onatge molt fort a la costa. El corrent inestable mediterrani, agreujat per l’embossament d’aire fred sobre la vertical de la península Ibèrica, afecta també el Pirineu, i a Escaldes es totalitzaren, en el decurs dels dies 16 i 17, fins a 50 litres per metre quadrat de pluja.
Durant la segona dècada del mes, arribaren també les primeres nevades importants de la temporada, que brindaren unes expectatives òptimes a les estacions d’esports d’hivern catalanes i andorranes.
Passat el dia 17, retornà el temps estable i pràcticament sense precipitació, que es perllongaria ja fins a finals de mes. Les temperatures foren, això sí, bastant baixes, producte de l’arrefredament acusat de les valls pirinenques que sol observar-se en aquestes dates del calendari.